بسته

تفاوت روتر و سوئیچ چیست؟

تفاوت روتر و سوئیچ چیست؟

تفاوت روتر و سوئیچ چیست؟
برای بیان فرق بین سوئیچ و روتر ابتدا می بایست با مفهوم شبکه آشنا شویم. شبکه به مجموعه ای از کامپیوترهای متصل به یکدیگر جهت تبادل اطلاعات با روش های متفاوت می گویند. برای گسترش و مدیریت شبکه از تجهیزاتی نظیر سوئیچ و روتر استفاده می شود و اکثرا در سازمان ها، ادارات و شرکت ها مشاهده می شوند.

گاهی اوقات تکنولوژی به نظر کمی پیچیده می‌آید، چراکه اصطلاحات، مخفف‌ها و سخت‌افزارهای متفاوت و متنوعی برای آن وجود دارند. حتی زمانی که راجع به یک موضوع مشخص صحبت می‌کنیم، باز هم ممکن است زیادی اصطلاحات تخصصی باعث پیچیده شدن آن موضوع شوند. استفاده‌های اشتباهی که از هر کدام از اصطلاحات در رسانه‌ها می‌شود بیشتر باعث می‌شوند که مردم این موارد را به اشتباه متوجه شده و چیزی را به اشتباه بشناسند.

برخی از این اصطلاحات که در رسانه‌ها به طور اشتباه مورد استفاده قرار می‌گیرند، «هاب» (Hub)، «سوئیچ» (Switch) و «روتر» (Router) هستند. امروزه دیگر تشخیص تفاوت این موارد سخت شده است. با این حال در این مطلب می‌خواهیم کاربرد هر کدام و تفاوت‌هایشان را به شما بیاموزیم.

اگر بخواهیم خیلی سطحی به این دستگاه‌ها نگاه کنیم، هر کدام آن‌ها نوعی دستگاه شبکه هستند. ولی برای آشنایی با کاربرد و تفاوت‌های هر کدام باید عمیق‌تر وارد قضیه شده و به هر کدام به طور مجزا نگاه کنیم.

هاب

هاب وسیله‌ای است که چندین رایانه را در یک شبکه‌ی محلی به یکدیگر متصل می‌کند. هر یک از اطلاعاتی که در شبکه رد و بدل می‌شود، به تمام پورت‌های هاب که سوی دیگر آن وسیله‌ای دیگر قرار دارد، ارسال می‌شود.

هاب‌ها توانایی تفکیک آدرس‌های ورودی و خروجی را نداشته و نمی‌توانند پیام‌های دریافتی را برای عضو مشخصی از شبکه ارسال کنند، از این‌رو بسته‌های دریافتی از یک پورت به تمام پورت‌های موجود ارسال می‌شود

برای مثال در صورتی در شبکه‌ی رایانه‌ای ۵ کامپیوتر وجود داشته باشد و یکی از رایانه‌ها پیامی را برای یک رایانه‌ی دیگر تحت همین شبکه که از وجود هاب بهره می‌برد، ارسال کند، تمام چهار رایانه‌ی دیگر پیام ارسال شده را دریافت خواهند کرد، هرچند نیازی به دریافت اطلاعات مورد نظر ندارند.

مزایای هاب

استفاده از هاب چندان پیشنهاد نمی‌شود، مگر اینکه موارد امنیتی از درصد اهمیت بسیار پایینی برخوردار باشد. استفاده از هاب به منزله‌ی ارسال سند به تمام کارمندان یک کمپانی در حالتی است که سند مورد نظر باید فقط به دست یک فرد خاص می‌رسید.

کاربرد هاب چیست؟

این دستگاه در بیشتر شرایط کاربردی ندارد، زیرا از آنجا که تمام داده‌ها به تمام دستگاه‌ها ارسال می‌شود، نه تنها مسائل امنیتی زیادی به وجود می‌آورد، بلکه پهنای باند شما را نیز اشغال می‌کند.

فرض کنید که می‌خواهید یک سند را برای مدیر خود چاپ کنید، ولی به جای آن اشتباهی یک نسخه از آن را برای تمام کارمندان شرکت چاپ کرده‌اید. استفاده از هاب نیز چنین حالتی را ایجاد می‌کند.

با این که این دستگاه مشکلات امنیتی زیادی دارد، ولی اگر بخواهید مدیریت کاملی بر روی شبکه داشته باشید و بدانید چه شخصی بیشترین استفاده را از حجم اینترنت شما دارد، هاب می‌تواند یک گزینه‌ی بسیار مناسب باشد.

از آنجایی که هاب‌ها با سوئیچ‌ها جایگزین شده‌اند، معمولا دیگر هاب به معنای «هاب» در جایی پیدا نمی‌شود و بیشتر آن‌ها با دستگاه‌های دیگری ترکیب شده‌اند.

همچنین بخوانید:اینترنت پرسرعت وایرلس / اینترنت وایرلس /اینترنت پوینت تو پوینت / تعرفه اینترنت وایرلس

 

سوئیچ

یک سوئیچ وظیفه‌ی اتصال چندین رایانه در شبکه‌ی محلی را بر عهده دارد. پس از ارسال اطلاعات از طریق سوئیچ، یک جدول در آن به نام «Switch table» ایجاد می‌شود تا با استفاده از آن هر رایانه که به هر پورت متصل است را از طریق مک آدرس آن علامت گذاری کند.

با استفاده از این سیستم، سوئیچ‌ها قادر هستند تا پس از عبور اولین داده از هر پورت، مک آدرس رایانه را شناسایی کرده و با علامت زدن آن‌ها، رایانه‌ها را از یکدیگر تشخیص دهند.

سوئیچ یک دستگاه شبکه است که با اتصال دستگاه های مختلف شبکه مانند رایانه ها، چاپگرها و سرورها در یک شبکه تجاری کوچک، امکان اشتراک گذاری اطلاعات و منابع را فراهم می کند.
با کمک سوئیچ، دستگاه های متصل می توانند داده ها و اطلاعات را به اشتراک بگذارند و با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. بدون سوئیچ، ما نمی‌توانیم یک شبکه کسب و کار کوچک بسازیم و نمی‌توانیم دستگاه‌ها را در یک ساختمان یا محوطه وصل کنیم.

کاربرد سوئیچ چیست؟

کار سوئیچ ایجاد یک شبکه‌ی محلی است. در گذشته هاب‌ها به دلیل ارزان بودن برای این کار پیشنهاد می‌شدند، ولی سوئیچ‌ها از جهات مختلفی از هاب‌ها برتر هستند. برای مثال سوئیچ‌ها ترافیک شبکه را کاهش داده، پهنای باند کمتری اشغال کرده و داده‌ها را نیز تنها به مقصد مورد نظر ارسال می‌کنند.

برای مثال فرض کنید رایانه‌ی A می‌خواهد داده‌‌هایی را به رایانه‌ی C ارسال کند. سوئیچ متوجه می‌شود که رایانه‌ی A در پورت یک قرار دارد و رایانه‌ی C نیز به پورت چهار وصل است. با دانستن این مساله، سوئیچ قادر خواهد بود تا داده‌ها را به طور مستقیم بین آن‌ها جابه‌جا کند و داده‌هایی که از پورت یک وارد می‌شوند را به پورت چهار بفرستد.  انجام این کار، مصرف پهنای باند شبکه نسبت به هاب بسیار کاهش میدهد.

در استفاده از سوئیچ حتی قادر به افزایش تعداد پورت‌های پشتیبانی شده در روتر خود نیز هستید. به این صورت که می‌توانید یکی از پورت‌های روتر خود را به پورت اترنت (Ethernet) روتر خود متصل نموده و رایانه‌های خود را به سوئیچ وصل کنید. برای مثال با استفاده از یک سوئیچ پنج‌تایی و اتصال آن به یک روتر چهار پورته، می‌توانید هشت رایانه را به روتر خود متصل کنید.

 


سوئیچ‌ها در دو دسته‌ی مدیریت شده و مدیریت نشده عرضه می‌شوند. سوئیچ‌های مدیریت نشده مرسوم‌تر بوده و به شما این اجازه را می‌دهند که بدون نیاز به هیچ تنظیماتی آن‌ها را متصل کرده و استفاده کنید.

سوئیچ های مدیریت نشده عمدتاً برای اتصال اولیه استفاده می شوند. اینها بیشتر در شبکه های کوچک یا هر جا که فقط به تعداد کمی پورت بیشتر نیاز است استفاده می شود، مانند خانه، آزمایشگاه یا اتاق کنفرانس. در سوئیچ های مدیریت نشده، هیچ نیازی به پیکربندی وجود ندارد، به این معنی که فقط با اتصال به برق، آنها کار خواهند کرد. که این مورد نیز از تفاوت روتر و سوئیچ در این نوع سوئیچ خاص به شمار می رود.

سوئیچ‌های مدیریت شده به شما امکان مدیریت ترافیک و اولویت بندی آن را می‌دهند. برای مثال می‌توانید اولویت اسکایپ را بالاتر ببرید تا تماس‌های تصویری با کیفیت‌تری را تجربه کنید.

سوئیچ چگونه کار می کند؟

همانطور که می دانیم، هر دستگاه شبکه حاوی یک آدرس MAC (کنترل دسترسی رسانه) منحصر به فرد است. هنگامی که یک دستگاه یا رایانه یک بسته IP را به دستگاه دیگری ارسال می کند، سپس بسته IP را با آدرس MAC مبدا و آدرس MAC مقصد قرار دهید و آن را با یک Frame کپسوله کنید و سپس آن را به دستگاه دیگری ارسال کنید. هنگامی که Frame به دستگاه مقصد می رسد، حذف می شود و دستگاه بسته های IP را دریافت می کند و فقط به آن دستگاه می رسد که با آدرس MAC مقصد وارد شده مطابقت دارد.

بررسی مزایای switch

از مزایای سوئیچ می توان اشاره کرد به:

  • پهنای باند موجود شبکه را افزایش می دهد.
  • می توان آن را مستقیماً به ایستگاه های کاری یا دستگاه ها متصل کرد.
  • عملکرد شبکه را افزایش می دهد.
  • شبکه های دارای سوئیچ برخورد فریم کمتری دارند و دلیل آن این است که سوئیچ ها دامنه برخورد را برای هر شبکه توسعه می دهند.
  • این به کاهش بار کاری روی میزبان فردی مانند رایانه های شخصی کمک می کند.

مزایای استفاده از سوئیچ

  • حذف ترافیک اضافه بر شبکه
  • صرفه جویی در کابل کشی
  • صرفه جویی در هزینه
  • امکان به اشتراک گذاری سخت افزارهایی مانند پرینتر

    سوئیچ سیسکو

    کمپانی سیسکو جزء بزرگ‌ترین و معروف‌ترین شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات شبکه در دنیاست. بدون تردید سوئیچ‌های ساخته شده توسط شرکت سیسکو از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. طبق آخرین آمارها سوئیچ Cisco 2960 پرفروش‌ترین سوئیچ سیسکو محسوب می‌شود.

    آخرین مدل تولید شده از سوئیچ 2960 سری X و XR بوده، زیرا مدل‌های قدیمی‌تر از آن دیگر تولید نمی‌شوند. سوئیچ سیسکو پرکاربرد دیگر در گذشته، مدل 3750 است که این نوع نیز دیگر تولید و عرضه نمی‌شود. ولی سری جدید Cisco-3850 امروزه در بازار موجود است. این سوئیچ در لایه سه کار می‌کند و قابلیت‌هایی مثل روتینگ و مسیریابی را نیز به شبکه اضافه نموده است.

    همچنین بخوانید: خدمات شبکه چیست؟

    روتر

    روترها ابزارهایی هستند که با استفاده از آن‌ها می‌توان بسته‌ها را بین شبکه‌های مختلف ارسال و دریافت کرد. بسته‌های ارسالی در شبکه حاوی آدرس‌هایی هستند که مقصد را نشان می‌دهد. روترها با استفاده از این آدرس، بسته‌ی مورد نظر را به مقصد می‌رسانند. روتر زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که شبکه‌ی داخلی به شبکه‌ی گسترده‌تری متصل شده باشد. زمانی که شما جستجویی را در گوگل انجام می‌دهید، روتر شما بسته‌های مورد نظر را به سمت سرورهای گوگل ارسال می‌کند تا پردازش صورت گیرد.

    برای مثال یک نامه را تصور کنید. اگر بخواهید یک نامه را به همسایه‌ی خود در «واحد A» ارسال کنید، فقط نام واحد را بر روی بسته می‌نویسید. ولی اگر بخواهید نامه را به یکی از دوستان خود ارسال کنید که در «واحد A» ساختمانی دیگر زندگی می‌کند باید اطلاعات آن ساختمان را نیز در نامه‌ی خود درج کرده باشید.

    برای این کار یک آدرس پستی بر روی نامه می‌نویسید. ولی از آنجایی که آن ساختمان در استانی دیگر قرار دارد، شما نمی‌توانید به سادگی نامه را به آنجا برسانید. در نتیجه نامه را به یک پستچی می‌دهید و او با استفاده از آدرس و کد پستی اطمینان حاصل می‌کند که نامه‌ی شما به مقصد صحیح خود رسیده باشد و حتی اگر لازم باشد برای این کار نامه را در بین راه به یک پستچی دیگر می‌سپارد.

    کاربرد روتر چیست؟

    از نظر فنی، تنها وظیفه‌ی روتر جابه‌جایی بسته‌ها بین دو شبکه‌ی متفاوت است. با این حال روترهای امروزه کارهای دیگری نیز انجام می‌دهند که در ادامه آورده شده‌اند:

    • هر روتر بین 4 تا 8 پورت LAN دارد تا بتوانید یک شبکه‌ی محلی ایجاد کرده و اطلاعات خود را در آن به اشتراک بگذارید.
    • هر روتر به یک سیستم «NAT» یا «Network Address Translator» مجهز است تا بتواند یک مجموعه آی پی برای داخل شبکه و یک مجموعه برای خارج شبکه به سرویس دهنده‌ی شما یا شبکه‌ی جهانی نسبت دهد.
    • روترها به یک «DHCP» یا «Dynamic Host Configuration Protocol» مجهز هستند تا بتوانند به هر دستگاه در شبکه‌ی محلی شما یک آی پی نسبت دهند.
    • یک فایروال در هر روتر قرار دارد تا از شبکه‌ی محلی شما در برابر حملات خارجی محافظت کند.
    • روترها شامل یک پورت «WAN» می‌شوند تا بتوانید به یک مودم متصل کرده و از طریق آن سرویس اینترنت ارائه شده توسط سرویس دهنده‌ی خود را دریافت کنید.
    • امکان اشتراک‌گذاری بی‌سیم یا وایرلس نیز در مودم‌ها تهیه شده است تا بتوانید بدون نیاز به کابل، به دستگاه خود متصل شوید.

      وظیفه روتر دقیقا چیست؟

      در داخل یک خانه یا اداره، دستگاه های شبکه ای مختلفی مانند رایانه شخصی، تبلت، چاپگر و … داریم و با روتر می توان این دستگاه ها را به اینترنت متصل کرد و شبکه را تشکیل داد. یک روتر ابتدا مودم را به دستگاه های دیگر متصل می کند تا امکان ارتباط بین این دستگاه ها و اینترنت را فراهم کند.

      مسیریاب بسته های داده را با آدرس IP تعریف شده از یک شبکه به شبکه دیگر یا در یک شبکه هدایت می کند. این کار را با ارائه یک آدرس IP محلی برای هر دستگاه از طریق اینترنت انجام می دهد. مقصد مناسب را تضمین می کند تا داده ها به جای از دست رفتن در شبکه به مکان مناسب برسند.
      بهترین و سریع ترین مسیر را پیدا می کند و سپس بسته های داده را از آن مسیر به دستگاه های متصل در شبکه می فرستد.
      این کار شبیه بسته تحویل با یک آدرس تعریف شده است تا فقط به گیرنده مناسب برسد.

      انواع روتر

      برای دانستن تفاوت روتر و سوئیچ باید به انواع روتر نیز بپردازیم. به طور عمده دو نوع روتر وجود دارد که در زیر آورده شده است:

      1. روتر بی سیم

      روترهای بی سیم رایج ترین روترهایی هستند که در ادارات و منازل مورد استفاده قرار می گیرند زیرا برای اتصال به دستگاه های شبکه به هیچ سیم یا کابلی نیاز ندارند.
      این اتصال ایمن را فراهم می کند و فقط کاربران احراز هویت شده می توانند با استفاده از شناسه و رمز عبور به شبکه دسترسی داشته باشند.
      با استفاده از روتر بی سیم، n تعداد کاربر در محدوده مشخص شده می توانند به اینترنت دسترسی داشته باشند.

      2. روتر سیمی

      همانطور که از نام آن پیداست، برای اتصال به دستگاه های شبکه نیاز به سیم یا کابل دارد.
      چنین روترهایی بیشتر در مدارس یا دفاتر کوچک برای اتصال رایانه های شخصی با کابل اترنت استفاده می شوند.
      همچنین دارای یک نقطه دسترسی Wi-Fi است و با استفاده از فناوری VOIP (Voice-over-Internet Protocol) می توان تلفن همراه را به آن متصل کرد. که از تفاوت روتر و سوئیچ به شمار می رود.
      به مودم های ADSL متصل می شود تا داده های انتقال را از مودم گرفته و به شبکه دیگری توزیع کند.

       

      مزایای روتر

      روترهای بی‌سیم بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند که اکثر دستگاه‌های شبکه را قادر می‌سازند به راحتی در هر زمان و بدون نگرانی از وجود سیم‌ها متصل شوند.
      می تواند با معماری های مختلف شبکه مانند کابل اترنت، Wi-Fi یا WLAN ارتباط برقرار کند.
      دسترسی به شبکه بسیار ایمن با محافظت از رمز عبور را فراهم می کند.
      با کمک ویژگی برخورد، ترافیک شبکه را کاهش می دهد.
      با استفاده از جدول مسیریابی و هوشمندی، بسته های داده را به مقصد صحیح با بهترین مسیر ارائه می دهد.

       

      اصلی‌ترین وظیفه‌ی روتر را باید ارسال بسته‌ها بین دو شبکه‌ی مختلف بدانیم، هرچند روترهای جدید عرضه شده به بازار قابلیت‌های بیشتری را در اختیار کاربران قرار می‌دهند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

      • وجود ۴ تا ۸ پورت شبکه که امکانات اشتراک گذاری ابزارهایی نظیر پرینتر را بصورت محلی با سایر رایانه‌های موجود در شبکه امکان پذیر می‌کند.
      • روترهای جدید از قابلیت NAT یا Network Address Translator پشتیبانی می‌کنند که این موضوع امکان اختصاص دادن مجموعه‌ی IP‌های داخلی را برای شبکه در کنار دریافت IP‌ از شبکه‌ی گسترده‌ی بیرون نظیر ISP یا WAN را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. این وظیفه کاری است که مودم‌های ADSL کنونی نیز آن را انجام می‌دهند.
      • DHCP‌یا Dynamic Host Configuration Protocol که یک IP‌جدید را به هر ابزاری که به روتر متصل شده باشد، بصورت خودکار اختصاص می‌دهد.
      • فایروال برای محافظت از شبکه‌ی داخلی
      • وجود پورت WAN برای اتصال به یک مودم که امکان اتصال به سرویس اینترنت یک ISP را فراهم می‌کند.
      • پشتیبانی از اتصال بی‌سیم که امکان اتصال گجت‌های بی‌سیم را نیز به روتر فراهم می‌کند.


        تفاوت‌های سوئیچ شبکه و روتر

        به طور کلی باید گفت سوئیچ شبکه برای اتصال رایانه‌ها درون یک شبکه کاربرد دارد ولی از روتر برای اتصال چندین شبکه استفاده می‌شود. با توجه به این کاربرد در صورتی در شبکه خانگی تنها یک روتر وجود داشته باشد، تمام کاربران می‌توانند به اینترنت متصل شوند. روتر وسیله‌ای که تمامی دستگاه‌های متصل به یک کابل یا مودم DSL را هدایت می‌کند.
        با توجه به کاربردی که سوئیچ‌ها دارند، در شبکه‌های بزرگ مانند مدرسه‌ها و اماکن تجاری می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. این دستگاه تمامی رایانه‌ها را با استفاده از یک شبکه محلی یا LAN به یکدیگر متصل می‌کند. در شبکه‌های بزرگ ممکن است از چندین سوئیچ استفاده شود که گروه‌های مختلف سیستم‌های رایانه را به یکدیگر متصل می‌کنند. این سوئیچ‌ها به طور معمول به روتر متصل می‌شوند و به دستگاه‌‌ها اجازه دسترسی به اینترنت را می‌دهند.
        از دیگر تفاوت‌های سوئیچ شبکه با روتر آن است که روتر‌های مدرن از قابلیت‌های بیشتری برخوردار هستند و قادر به عملکردی مشابه با سوئیچ‌ها نیز هستند. سوئیچ شبکه و روتر در انواع و اقسام مختلفی تولید می‌شود تا کاربران بتوانند با توجه به نیاز و نوع کاربری خود نسبت به خرید این محصول اقدام کنند.

        سوالات متداول تفاوت روتر و سوئیچ

        1. استفاده از سوئیچ بهتر است یا روتر؟
          روتر خدمات NAT، NetFlow و QoS را ارائه می دهد در حالی که سوییچ هیچ یک از این خدمات را ارائه نمی دهد. در انواع مختلف محیط های شبکه (MAN/WAN)، روتر سریعتر کار می کند در حالی که سوئیچ سریعتر از روتر در یک محیط LAN است.
        2. آیا سوئیچ سرعت اینترنت را کاهش می دهد؟
          آیا سوئیچ های اترنت سرعت شبکه را کاهش می دهند؟ سوئیچ اترنت نباید بر سرعت اینترنت شبکه شما تأثیر بگذارد، اما در برخی شرایط می تواند. در یک شبکه خانگی، سرعت اینترنت شما فقط می تواند به سرعت کندترین قطعه تجهیزات شما باشد.
        3. اسپلیتر بهتر است یا سوئیچ اترنت؟
          سوئیچ‌های اترنت اتصالات بیشتری را نسبت به اسپلیترها فراهم می‌کنند، در حالی که به طور بالقوه بار کاری را روی رایانه‌های فردی کاهش می‌دهند. اتصال به آنها آسان است: فقط کابل اترنت خود را به پورت وصل کنید. بسیاری از سوئیچ ها از نظر انرژی کارآمد هستند زیرا می توانند تشخیص دهند کدام پورت استفاده نمی شود و بر اساس آن قدرت را تنظیم می کنند.

    ————————————————————————————————————————————————————–—————————

    شما میتوانید برای ارتباط و راهنمایی بیشتر در تفاوت روتر و سوئیچ چیست؟ و خرید انواع سوئیچ و روتر با همکاران ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *